Yhteislenkit

Oulun ja lähikuntien shelttiväki kokoontui säännöllisesti yhteislenkille jokaisen kuukauden 1. sunnuntai Haukkukeitaalla. Kesäaikaan kokoonnuttiin myös keskiviikkoisin lähellä Oulun keskustaa sijaitsevassa Lammassaaressa. Keskiviikkotapaamisissa järjestettiin myös ajoittain näyttelytottumusharjoituksia. Kesäkuussa Jonna Broström veti tokoagiharjoituksia, joihin kaikilla sheltin omistajilla oli vapaa pääsy. Lammassaari tarjosi myös uintimahdollisuuden, jota käytettiinkin lämpiminä kesäiltoina hyväksi. Lokakuussa muutettiin yhteislenkkiaikataulua siten, että kokoontumiset jatkuvat joka sunnuntai klo 12 Haukkukeitaalla. Sunnuntaisilla shelttilenkeillä on ollut vaihtelevasti väkeä – runsaan 30 koiran suuresta joukosta aina muutaman koiran porukkaan.


1244475420_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Trimmauskurssi 

Maaliskuussa kaikki halukkaat trimmauksesta kiinnostuneet sheltti-ihmiset saivat kädestä pitäen ohjausta 24.3.2007 järjestetyssä trimmaustapahtumassa. Trimmausta opettamassa olivat Aini ja Tiina Kaltakari (kennel Susadan). Tapahtumaan osallistui 17 henkeä – osa ilman koiraa, kuuntelu- ja katseluoppilaana. Toinen trimmaustapahtuma järjestettiin 30.9.2007. Syyskuun tapahtumaan osallistui 10 henkeä ja opastusta antoi Tiina Kaltakari. 

Mätsäri 

Pohjois-Suomen Shelttikerhon järjesti mätsärin Oulun Haukkukeitaalla 6.5.2007. Mätsäritoimikunnassa olivat mukana Anne Mannermaa (kennel Tulitopaasin), Tiina ja Aini Kaltakari (kennel Susadan), Tarja Nevalainen (kennel Mystica Line), Tuulikki Rajala, Minna Suronen, Tuija Prokkola sekä Vuokko Mettovaara. Käytännössä em. henkilöiden lisäksi tapahtuman toteutukseen osallistuivat myös Meiju Anttila, Pirjo Mettovaara, Arja Jämsä sekä Teuvo Heikkala. Mätsäri onnistui yli odotusten ja sujui jouhevasti ennakkosuunnitelmien mukaisesti.  Mätsäriin osallistui 126 koiraa. Mätsärin osallistumis- ja kahviotuloilla pystyimme järjestämään vuoden aikana erilaisia tapahtumia shelttiväelle ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. 

Ratajuoksuun tutustuminen

Kesäkuun 27. päivän iltana kokoontui Mourungin vinttikoiraradalle 12 shelttiä omistajineen. Kaikilla oli sama päämäärä – antaa koiransa kokeilla ratajuoksua.
Mourungin nurmipohjainen rata sijaitsee n. 16 km päässä Oulun keskustasta. 
Ovaalin muotoisen radan kokonaispituus on 400 m. Aluksi tapahtuman järjestäjä, Oulun Seudun Vinttikoiraharrastajat ry:n edustaja, piti ratajuoksuun liittyvän pienen luennon. Tärkeimpänä asiana painotettiin koiran lihasten hyvää lämmittelyä ennen juoksua ja palautuslenkkiä juoksun jälkeen. Tärkeää oli myös se, ettei koiraa ruokita 4-6:een tuntia ennen juoksua.

Luennon jälkeen koirat kirjattiin lähtöjärjestykseen; 1-8 vuotiaat koirat juoksivat 280 metriä, joka sisälsi takasuoran, kaarteen ja etusuoran. Pennut 8-12 kk juoksivat  ~50 metriä. Pentujen rata oli joko taka- tai etusuora.  

Jokainen koirakko meni vähintään vartin alkulämmittelyn jälkeen vuorollaan lähtöpaikalle. Koiraa sai ja pitikin leikittää saunavastaa muistuttavalla muovisella vieheellä. Kun koira oli ”syttynyt” ja jahtasi viehettä, leikki lopetettiin. Koiraa pidettiin sen aikaa kiinni (koiralla ei saanut olla pantaa eikä valjaita), kunnes viehe lähti liikkeelle ja samalla koira päästettiin vieheen perään.

Yhdeksästä aikuisesta sheltistä neljä juoksi koko matkan vieheen perässä ja näille koirille saatiin aika. Jokainen sheltti lähti kyllä vieheen perään, mutta kiinnostus sen jahtaamiseen loppui joko heti alkumetreillä tai sitten jonkun matkaa vieheen perässä juostuaan. Maalissa vieheen pysähdyttyä koira sai ravistella ”saalista”, mutta yksikään sheltti ei ollut niin kiihtynyt, että viehe olisi pitänyt ”tappaa”. Juoksukokeilun jälkeen koira vietiin jäähdytyslenkille. 

Nopein 280 metrin juoksija oli Eddy (Silvercool Early Edition) ajalla 27.38 s.
Toisena Nelli (Peacehills Tingra) 1. aika oli 33.44 s ja Nellin toinen kokeilu tuotti jo paremman ajan eli 30.29 s. Kolmantena Lilli (Paimenneidon Overlook Saida) ajalla 33.47 s. Neljäs oli Milli (Tulitopaasin Moon Mystery) ajalla 42.54 s. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että vinttikoira juoksee saman matkan n. 16 sekuntiin.

Tapahtumassa nähtiin siis monenlaisia suorituksia – täydellisiä suorituksia, keskeytyksiä sekä juoksuja, joissa omistaja juoksi radan koiran mukana. Ilmapiiri Mourungin vinttikoiraradalla oli leppoisa - iloisia koiria ja omistajia. Tunnelmaan vaikuttivat osaltaan myös tapahtuman järjestäjät, jotka neuvoivat ja opastivat meitä vasta-alkajia ystävällisen innostuneesti lajin pariin. (Tämä juttu on julkaistu myös Sheltit-lehdessä 3/07) 

Koirien ensiapu -luento 

Syyskuun 15. päivä shelttiväelle järjestettiin allekirjoittaneen ja Tarja Nevalaisen (kennel Mystica Line) toimesta koirien ensiapu –luento. Runsaan kaksituntisen luennon piti Anita Alatalo. Osallistujia oli yhteensä 22. Samassa tilaisuudessa on mahdollista ostaa/myydä kirpputorilla koiriin liittyvää tavaraa. Paikalla olivat myös VIP Vescor Oy:n edustajat Maarit Tervonen ja Tarja Nevalainen, joilta sai ostaa sekä koiran hoitoon että ruokintaan liittyviä tarvikkeita.
Niin ja tietysti nautittiin ennen ja jälkeen luennon pullakahvit!

Shelttiväen pikkujoulu
 

Ennätysmäärä väkeä: 38 koiraa ja 37 koiranomistajaa kokoontui  2.12.2007 pikkujoulun viettoon. Paikkana urheiluseura Kuivasjärven Auran maja. Ohjelmassa oli yhteislenkki metsässä, jonka aikana kuvattiin omina ryhminään blue merlet, soopelit ja trikit.
Lenkin jälkeen oli vuorossa juoksukisa, jakona oli pennut ja aikuiset. Matka oli n. 30 metriä. Kylmä viima majan pihalla hyydytti - ainakin ihmiset, koirat sen sijaan pinkoivat matkan reippaasti, jokainen omalla tyylillään. Juoksukisan jälkeen sisälle lämpimään ja nyyttäripöydän kimppuun, joka notkui herkkuja. Seija ja Juha olivat keittäneet riisipuuroa ison kattilallisen, joka maistui ulkoilun jälkeen kaikille. Juoksukilpailun pentujen kolmelle ja aikuisten viidelle nopeimmalle jaettiin palkinnot. Lopuksi jaettiin joulupaketit kaikkien lahjan tuoneiden kesken.
                                                                                 Vuokko Mettovaara