Kesäkuun 13. päivänä 2009 Oulussa Haukkukeitaalla pidetyn Shelttiriehan yhteydessä pidettiin n. 30 hengen shelttiporukalla kokous, jossa tiedusteltiin paikan päällä olevilta shelttiriehaan osallistujilta kiinnostusta Shetlanninlammaskoirat ry:n Pohjois-Suomen alaosaston perustamisen tarpeellisuudesta, sen tuomista eduista ja velvollisuuksista ja halukkuudesta toimia sen hyväksi.

Läsnäolijoille jaettiin perustettavan alaosaston säännöt sekä kartta, josta näkyi alaosastojen alueellinen jakautuminen Suomessa.

Kannatusta löytyi ja tulevan alaosaston toimielimeen eli hallitukseen valittiin henkilöitä ehdottamalla heitä paikanpäällä olevien henkilöiden keskuudesta. Lisäksi Pohjois-Suomen alueelta (Kittilä, Sodankylä jne.) olivat kuusi shetlanninlammaskoiran omistajaa lähettäneet yhteisen kirjeen Pohjois-Suomen oman alaosaston perustamisen puolesta. Kirje luettiin ääneen paikan päällä.

Patentti- ja rekisterihallitukseen on lähetetty hakemus yhdistyksen perustamiseksi. Uuden alaosaston nimi on Pohjois-Suomen Sheltit ry. Hakemuksessa jäseniksi on merkitty:
 
Puheenjohtaja
Tarja Nevalainen, Haukipudas

Jäsenet
Aini Kaltakari, Haukipudas
Päivi Lilleberg, Haukipudas
Seija Tyni, Haukipudas
Auli Näsi, Sodankylä
Eini Heikkilä, Kittilä
Vuokko Mettovaara, Oulu

Hakemus liitteineen on Patentti- ja rekisterihallituksen käsiteltävänä, päätöstä virallisesta uudesta alaosastosta ei ole vielä tullut.

Tämän väliaikatiedotuksen antoivat Tarja Nevalainen ja  Vuokko Mettovaara